Mulle tehtiin marraskuussa
2016 massiivinen polvileikkaus, josta toivun edelleen. Leikkaus vähensi
liikuntaa ja 7 viikon sairasloma kasvatti herkkujen kulutusta. Nyt ylimääräistä
on sen verran, että olen painoindeksiltäni lievästi ylipainoinen. Vaikka en näytä
kovinkaan ylipainoiselta, terminologia harmittaa ja olo on huono.
En ole koskaan
aiemmin ollut ylipainoinen, mutta aina hieman pyöreä/kurvikas ja minun on
ollut vaikea pudottaa painoa. Rakastan ruokaa ja olen siitä hyvin kiinnostunut.
Tykkään syödä herkkuja, mutta nautin myös terveellisestä ruoasta ja puhtaasta
syömisestä. Lyhyesti: pidän ruoasta liikaa. Tämä rakkaussuhde on johtanut
useisiin laihdutuksiin ja lihomisiin jo teini-ikäisestä lähtien. Olen
kokeillut ainakin rankkaa treenaamista, nutraamista, karppaamista,
gluteiinittomuutta, maidottomuutta, runsas hiilihydraattista vegaanista
ruokavaliota, Alku-valmennusta, lentoemäntädieettiä, kaalikeittoa, paleota,
sokeritonta ja kalorien tarkkaa laskemista. Koskaan en ole onnistunut
laihtumaan pysyvästi tai merkittävästi. Itsehillinnässäni on
varmasti työstön varaa, mutta olen melko varma, että minusta ei ole elämään
ilman tiettyjä ruoka-aineita. Jokainen rajoitus päättyy aina suklaaseen,
tuoreeseen patonkiin, tuplajuustoon tai näiden yhdistelmään. Normaaleilla
syömisillä ja liikunnalla painoni on aina pyörinyt 64-66 kilossa, mikä on
pituuteeni suhteutettuna vielä ok. Marraskuisen saikuin jälkimainingeissa olen
saavuttanut kunnioitettavan 70 kilon painon ja jotain täytyy tehdä.
Muutamia vuosia sitten Mosleyn
kehittämä 5:2 dieetti oli pinnalla, mutta itselläni ei silloin ollut mitään
syytä tai intoa laihduttaa. Nyt kun tarve on ilmennyt ja monet muut dieetit
kokeiltu, kokeilen pätkäpaastoa. Pätkäpaastolla viikko tai vuorokausi jaetaan
ruokailu- ja paastojaksoihin. 5:2-ruokavaliolla syödään normaalisti viitenä ja
niukasti kahtena päivänä viikossa (naisilla 500 kcal/päivä). Itseäni
osittaisessa paastoamisessa viehättää mahdollisuus syödä melko vapaasti,
helppous laskennassa ja dieetin joustavuus. Olen sosiaalisesti tosi aktiivinen,
alle 30-vuotias helsinkiläinen. Minulle tämä tarkoittaa sitä, että aina on
tuparit, uusi baari, kaverin synttärit, matka, mummola tai mahtava
hittiravintola nurkan takana. On mukavaa ja helppoa paastota esimerkiksi
maanantai ja torstai ja mennä sitten perjantaina uuteen ravintolaan syömään
hyvillä mielin. Lisäksi ruokafanina haluan aina maistaa ja kokeilla uusia
ruokia ja koen jääväni pahasti paitsi ilman näitä kulinaristisia elämyksiä.
Minusta Kate Moss valehteli todetessaan: nothing tastes as good as skinny
feels. Kaikki maistuu just niin hyvältä ja olen mieluummin kuollessani
vähän pyöreä ja elämästä nauttinut hedonisti, kuin kauniisti monista jutuista
kieltäytynyt ja salaatin sen kalorien alhaisuuden takia valinnut laiheliini. Kaikki
ihmiset tarvitsevat eskapismia, mulle se on hyvä illallinen ja viiniä ystävien
seurassa.
Raportoin myöhemmin, miten
homma etenee ja kilot karisee. Mulla on nyt meneillään kolmas paastopäivä ja
olo on onnellinen, kepeä ja hot. Mikäli pätkäpaasto kiinnostaa enemmänkin
suosittelen seuraavia lähteitä:
M
- Mosleyn dokumentti, jossa hän kokeilee pätkäpaastoa ja haastattelee alan tutkijoita
- Anette Palsan bloggaus aiheesta
- Aino Mäkelän kokemuksia pätkäpaastosta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
LETS KEEP IT JOLLY MATES!