tiistai 14. helmikuuta 2017

Pätkäpaastoa 5:2-dieetillä

Mulle tehtiin marraskuussa 2016 massiivinen polvileikkaus, josta toivun edelleen. Leikkaus vähensi liikuntaa ja 7 viikon sairasloma kasvatti herkkujen kulutusta. Nyt ylimääräistä on sen verran, että olen painoindeksiltäni lievästi ylipainoinen. Vaikka en näytä kovinkaan ylipainoiselta, terminologia harmittaa ja olo on huono.

En ole koskaan aiemmin ollut ylipainoinen, mutta aina hieman pyöreä/kurvikas ja minun on ollut vaikea pudottaa painoa. Rakastan ruokaa ja olen siitä hyvin kiinnostunut. Tykkään syödä herkkuja, mutta nautin myös terveellisestä ruoasta ja puhtaasta syömisestä. Lyhyesti: pidän ruoasta liikaa. Tämä rakkaussuhde on johtanut useisiin laihdutuksiin ja lihomisiin jo teini-ikäisestä lähtien. Olen kokeillut ainakin rankkaa treenaamista, nutraamista, karppaamista, gluteiinittomuutta, maidottomuutta, runsas hiilihydraattista vegaanista ruokavaliota, Alku-valmennusta, lentoemäntädieettiä, kaalikeittoa, paleota, sokeritonta ja kalorien tarkkaa laskemista. Koskaan en ole onnistunut laihtumaan pysyvästi tai merkittävästi.  Itsehillinnässäni on varmasti työstön varaa, mutta olen melko varma, että minusta ei ole elämään ilman tiettyjä ruoka-aineita. Jokainen rajoitus päättyy aina suklaaseen, tuoreeseen patonkiin, tuplajuustoon tai näiden yhdistelmään. Normaaleilla syömisillä ja liikunnalla painoni on aina pyörinyt 64-66 kilossa, mikä on pituuteeni suhteutettuna vielä ok. Marraskuisen saikuin jälkimainingeissa olen saavuttanut kunnioitettavan 70 kilon painon ja jotain täytyy tehdä.

Muutamia vuosia sitten Mosleyn kehittämä 5:2 dieetti oli pinnalla, mutta itselläni ei silloin ollut mitään syytä tai intoa laihduttaa. Nyt kun tarve on ilmennyt ja monet muut dieetit kokeiltu, kokeilen pätkäpaastoa. Pätkäpaastolla viikko tai vuorokausi jaetaan ruokailu- ja paastojaksoihin. 5:2-ruokavaliolla syödään normaalisti viitenä ja niukasti kahtena päivänä viikossa (naisilla 500 kcal/päivä). Itseäni osittaisessa paastoamisessa viehättää mahdollisuus syödä melko vapaasti, helppous laskennassa ja dieetin joustavuus. Olen sosiaalisesti tosi aktiivinen, alle 30-vuotias helsinkiläinen. Minulle tämä tarkoittaa sitä, että aina on tuparit, uusi baari, kaverin synttärit, matka, mummola tai mahtava hittiravintola nurkan takana. On mukavaa ja helppoa paastota esimerkiksi maanantai ja torstai ja mennä sitten perjantaina uuteen ravintolaan syömään hyvillä mielin. Lisäksi ruokafanina haluan aina maistaa ja kokeilla uusia ruokia ja koen jääväni pahasti paitsi ilman näitä kulinaristisia elämyksiä. Minusta Kate Moss valehteli todetessaan: nothing tastes as good as skinny feels. Kaikki maistuu just niin hyvältä ja olen mieluummin kuollessani vähän pyöreä ja elämästä nauttinut hedonisti, kuin kauniisti monista jutuista kieltäytynyt ja salaatin sen kalorien alhaisuuden takia valinnut laiheliini. Kaikki ihmiset tarvitsevat eskapismia, mulle se on hyvä illallinen ja viiniä ystävien seurassa.

Raportoin myöhemmin, miten homma etenee ja kilot karisee. Mulla on nyt meneillään kolmas paastopäivä ja olo on onnellinen, kepeä ja hot.  Mikäli pätkäpaasto kiinnostaa enemmänkin suosittelen seuraavia lähteitä:
  1. Mosleyn dokumentti, jossa hän kokeilee pätkäpaastoa ja haastattelee alan tutkijoita
  2. Anette Palsan bloggaus aiheesta
  3. Aino Mäkelän kokemuksia pätkäpaastosta
M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LETS KEEP IT JOLLY MATES!