Vadelmapiirakka
Pohja- 4dl vehnäjauhoja
- 0,5dl kylmää vettä
- 0,5dl sokeria
- 150g voita
Täyte: sitruunakiisseli
- 2dl vetää
- 3rkl maissitärkkelystä
- 1dl sokeria
- 1 sitruunan raastetu kuori ja mehu
- 3 munan keltuaista
- 50g voita
- 0,5 l vadelmia (ei lisätä kiisselin sekaan)
Pinnalle: marenki
- 3 munan valkuaista
- 0,5tl sitruunamehua
- 3,5dl sokeria (erikoishienoa)
- 200g vadelmia
Tee sillä aikaa sitruunakiisseli. Mittaa vesi, maissitärkkelys, sokeri, sitruunankuori ja mehu kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen kiehuvaksi. Sekoita joukkoon keltuaiset. Ota kattila liedeltä ja vatkaa voi seokseen.
Ota taikina jääkaapista ja kauli hieman piirakkavuokaa suuremmaksi levyksi ja aseta levy vuokaan. Tämä tehdään, jotta taikina olisi mahdollisimman tasaisesti vuuassa, mutta mielestäni taikinan voi kyllä laittaa jääkaapista suoraan vuokaankin. Painele taikina reunoille ja pane vuoka pakastimeen 15 minuutiksi.
Kuumenna uuni 175 asteeseen.Ota piirakkapohja pakastimesta ja tue reunat foliopannalla. Niin että reunat peittyvät(estää niiden liiallisen kypsymisen). Esipaista piirakkapohjaa 10-15 minuuttia.
Vatkaa valkuaiset, sitruunamehu ja 2 dl sokerista teräs- tai lasikulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vielä 1 dl sokeria koko ajan vatkaten. Murskaa vadelmat ja lisää loput sokerista. Kääntele seos vähitellen marengin joukkoon ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Poista foliopanta piirakkapohjan ympäriltä ja levitä sitruunakiisseli vuokaan. Kumoa päälle vadelmat.
Lopuksi levitä vadelmamarenki piirakan päälle tasaisesti ja kypsennä uunin keskiosassa, kunnes pinta saa väriä. Uunin luukku voi olla raollaan marenkia kypsennettäessä. Alkuperäisessä ohjeessa arveltiin maregin kovettamiseen menevän viitisen minuttia. Itselläni tämä kuitenkin kesti 20min vaikka uunin luukku oli kiinni.
Jääkaapissa vetäytyminen helpottaa tarjoilua. Piirakkaa on huomattavasti helpompi ja siistimpi leikata kun se on kunnolla jäähtynyt.
M
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
LETS KEEP IT JOLLY MATES!